Jellingstenene er fra 900 tallet og består af en stor og en lille runesten. Den mindste runesten er den ældste og er rejst af kong Gorm den Gamle til minde for sin kone, Thyre. Den store runesten er rejst af Harald Blåtand, som var søn af Gorm den Gamle og Thyre.

Harald Blåtand var den konge, som stod for Danmarks overgangen til kristendommen.

Jellingstenene er unik Danmarks historie

Den store runesten er især unik fordi teksten står vandret, som i en bog. Faktisk består stenen af 3 sider; 1 med runer, 1 med fabeldyr og 1 med et billede af en korsfæstet Kristus (dog uden kors).

Den ældste sten er første gang Danmark nævnes på skrift.

Med symboler og tekst fortæller Jellingstenene om overgangen fra det ældre hedenske vikingesamfund til det nyligt kristnede Danmark.

Jellingmonumenterne, herunder de to runesten, Jelling Kirke og to kæmpegravhøje, blev i 1994 optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste.

På den anden side af gaden overfor kirken er det et helt fantastisk museum om de danske vikinge konger og Danmarks overgang til kristendom. Det er gratis at komme ind og se udstillingen på museet.

Læs mere om museet her

Bonusinfo: Bluetooth er opkaldt efter Harald Blåtand 😉

UNESCOs verdensarvliste

I Danmark har vi 7 steder på UNESCOs verdensarvliste: Christiansfeld, Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, Nationalpark Vadehavet, Roskilde Domkirke, Stevns Klint, Kronborg Slot og Jellingstenene.

Hvor mange af dem har du besøgt?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *