Hvis det lykkes Catalonien at blive et selvstændigt land, vil FC Barcalona ikke længere være med i La Liga. Og så vil El Clásico kampe heller ikke være der mere. Med mindre der bliver lavet en dispensation, så både Barcalona og det andet hold i Catalonien, Espanyol, kan blive i La Liga.

EL CLÁSICO – REAL MADRID VS. FC BARCELONA

Hadet imellem Real Madrid og FC Barcalona stammer tilbage fra Den spanske Borgerkrig. Den 6. august 1936 blev præsidenten for Barcelona, Josep Sunyol, stoppet i sin bil og skudt ned af fascistiske tropper. Tre år senere, da Franco havde vundet magten, blev præsidenten for Real Madrid, Sánchez Guerra, idømt 30 års fængsel. Militærdomstolen begrundede det med at hans “forbindelse med de røde var komplet og total”. Josep Sunyol er en legende i Barcelona. Han er en martyr i deres kamp for selvstændighed. Sánchez Guerra er nærmest glemt og fortiet i Real Madrid. Det fortæller meget om, hvor de to hold befinder sig i det politiske Spanien.

HVEM FÅR ALFREDO DI STÉFANO?

Den sag mellem de to storklubber, der nok har sat mest gang i hadet, er sagen om købet af argentineren Alfredo Di Stéfano. Barcelona troede de havde en købsaftale på plads i sommeren 1953, hvor Franco sad på magten. Men det spanske fodboldforbund blev ved med at forhindre købet med påskud om at det ikke var lovligt at importere spilleren til landet. Det begyndte at gå op for Barcelona at Real Madrid brugte kontakter i fodboldforbundet og regeringen til at forhindre købet, så de selv kunne få Alfredo Di Stéfano til klubben.

Efter flere måneder kom forboldforbundet med et bizart kompromis om, at Alfredo Di Stéfano kunne spille første en sæson i Real Madrid, så en sæson i FC Barselona, for derefter at spille en sæson i Real Madrid osv. FC Barcelonas præsident, som faktisk var udpeget af Franco styret, endte med at give op, og Alfredo Di Stéfano fik kontrakt i Real Madrid.

FRANCOS HOLD

To dage efter kontrakten var skrevet under mødte Real Madrid og FC Barcelona hinanden i et El Clásico, hvor Barcelona ikke slet ikke kunne følge med. De tabte kampen 5-0. To af Real Madrids mål blev scoret af Alfredo Di Stéfano. I de følgende år førte han Real Madrid til sejre i 8 ud af 11 mulige titler. Det var i de år antagelsen blev født om at Real Madrid var Francos klub. FC Barcelona har fået rollen som rebeller i den gode sags tjeneste, der er imod centralmagten og et vigtigt symbol for Cataloniens kamp for selvstændighed. Det er selvfølgelig langt fra hele sandheden, men mærkeligt nok har Real Madrid ikke gjort meget ud af at fjerne opfattelsen af dem som styrets klub og i fortiden Francos hold.

Barcelona kom først for alvor tilbage i kampen i år 1973, da de fik Johan Cruyff i klubben.

FLYVENDE GRISEHOVED

Luis Figo skiftede fra FC Barcelona til Real Madrid i år 2002. I første kamp for Real Madrid på Barcelonas hjemmebane, Camp Nou, blev der kastet et grisehoved efter ham som tegn på højforræderi. Danske Michael Laudrup er faktisk den eneste spiller, der forholdvist smertefrit er skiftet fra Barcelona til Real Madrid.

VIL DU TIL EL CLÁSICO?

I skrivende stund koster en billet til El Clásico på Real Madrids hjemmebane, Santiago Bernabéu, cirka 8.000 danske kroner. Selvfølgelig alt efter hvor man gerne vil have plads på stadium. Hvis du er interesseret i billetter, vil jeg anbefale ticmate.dk. Der er mange billethajer i forbindelse med fodboldbilletter i Spanien. Pas på du ikke bliver snydt hvis du køber fra mindre officielle forhandlere. Det er selvfølgelig også altid muligt at købe billetter til kampe på klubbernes egen hjemmeside.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *